jedzenie
Kategorie:

Jak przewozić jedzenie żeby było ciepłe?

Może się zdarzyć, że zdecydujesz się zabrać ze sobą ugotowany posiłek podczas podróży lub jedzenia poza domem. W takiej sytuacji oczywiste jest, że jedzenie musi być utrzymywane w cieple, aby zachować jego smak i konsystencję. Jak przewozić jedzenie, żeby było ciepłe? To nie lada wyzwanie, zwłaszcza gdy wiesz, że okres przydatności niektórych produktów spożywczych i napojów nie może przekroczyć jednego dnia. Istnieją jednak wskazówki dotyczące utrzymywania ciepła jedzenia nawet przez całą dobę. W tym celu zawarliśmy wszystkie szczegóły na ten temat.

 

Jak przewieźć ciepłe jedzenie i zimne? – odpowiedni transport

Jakie dobre praktyki mogą pomóc w ograniczeniu marnowania żywności, podnosząc tym samym czas do jej spożycia? Należy dobrze zapakować swoje produkty, aby ich nie zmarnować. Rolą opakowań do żywności jest ochrona artykułów spożywczych przed wstrząsami, ale także środowiskiem zewnętrznym. Rola opakowań jest nie tylko praktyczna, uczestniczy także w higienie i odpowiedniej konserwacji żywności. Powinniśmy wiedzieć, że produkty pakowane próżniowo lub zapakowywane w opakowania termiczne lepiej zachowują swoje właściwości, w tym temperaturę i smak.

 

Jak prawidłowo zapakować ciepłe lub zimne jedzenie?

Przed omówieniem konkretnych opakowań, oto lista produktów najbardziej wrażliwych na czynniki zewnętrzne. Należy być bardzo czujnym, gdy przygotowujemy takie produkty do dłuższych podróży. Mogą to być m.in.:

  • Ryż – spożywany na gorąco. Niezależnie od dodatków ryż może utrzymywać gorącą temperaturę przez kilka godzin;
  • Mięso – szczególnie przydatne źródło białka na dalekie podróże. Zaleca się ugotować je oddzielnie przed zapakowaniem do torby. Pod wpływem ciepła może utrzymać swoją delikatność przez kilka do kilkunastu godzin;
  • Przeciery – idealne, gdy wybieramy się na daleką podróż. Purée ziemniaczane, czy wszelakie przeciery owocowe i warzywne mogą utrzymać ciepło przez co najmniej 3 godziny. Jedynym warunkiem tak długiego stanu utrzymywania temperatury jest jednak przygotowanie posiłku zaraz przed podróżą;
  • Zupy – są również częścią gamy dań gorących, które można przewozić w pojemniku bez obawy o schłodzenie. Zupy to doskonale zbilansowane dania na podróż, które uwielbiają izolowane pojemniki do hermetycznego transportu;
  • Gorące napoje – wraz z takimi napojami jak woda stanowią nieodzowny asortyment w podróży. Bez gorącej kawy czy herbaty wycieczka nie wygląda tak samo. One także powinny być odpowiednio izolowane od środowiska zewnętrznego, gdyż ostygnięte mogą pozbyć się cennego smaku.

 

Jak przewozić jedzenie, żeby było ciepłe?

Istnieje kilka sposobów na utrzymywanie gorących potraw i napojów podczas podróży. Celem jest przestrzeganie następującej zasady: maksymalizacja ciepła w środku opakowania i minimalizacja temperatury docierając z zewnątrz. Dla obiadów zalecane są hermetyczne torby na lunch. Co jednak z innymi produktami?

Zupy, gulasze, czy gorące napoje najlepiej przechowywać w termosie. Termosy do przewożenia żywności w najtańszej formie utrzymają ciepło jedzenia i picia przez 3-4 godziny. Bardziej zaawansowane urządzenia są w stanie zapewnić odpowiednią izolację nawet do 24 godzin. Dodatkowo termos chroni żywność przed brudem i zarazkami. Niestety przeznaczony jest zazwyczaj tylko dla jednej porcji, więc nie nadaje się dla osób, które muszą odłożyć dużo jedzenia na raz.

Aby to zrobić, można wybrać np. specjalne worki termoizolacyjne, czy też torby. Swoją zasadą działania podobne są do toreb używanych przez dostawców jedzenia. Pakiety dla indywidualnych osób są jednak znacznie tańsze. Wystarczy zawinąć jedzenie w folię aluminiową i umieścić je wewnątrz torby, aby utrzymało ciepło. Jeśli wybieramy się w podróż, można kupić również przenośny podgrzewacz do jedzenia. Zapakować całą żywność w torbę termoizolacyjną lub termos i umieścić w nim włączone urządzenie. Elektryczność pobierana z akumulatora samochodu pomoże utrzymać temperaturę jedzenia podczas pracy podgrzewacza.

Dla osób chcących zaoszczędzić kolejną opcją jest zakup folii aluminiowej. Aby to zrobić, należy wziąć torbę lub głębokie naczynia. Wyłożyć wnętrze folią aluminiową z 2-3 warstw, aby utrzymać ciepło wewnątrz pojemnika. Następnie pojemnik powinien być również owinięty dodatkową warstwą folii aluminiowej. Im gorętsze jedzenie lub picie, tym dłużej zachowa ciepło. W tak hermetycznie zapakowanym pojemniku jedzenie pozostanie ciepłe przez 2-4 godzin.

 

Opakowania do ciepłej żywności – pomocne w podróży

Wszyscy uwielbiamy smak gorących potraw, ponieważ są o wiele smaczniejsze niż zimne. Niestety wszelkie potrawy dość szybko stygną. Idąc za powyższymi wskazówkami dotyczącymi tego, jak przewieźć ciepłe jedzenie, cały proces powinien być ułatwiony. Co więcej, zapakowane hermetycznie pożywienie za pomocą termosów czy toreb zapewni dostęp do ciepłych posiłków przez wiele godzin. Warto pamiętać, im częściej otwierany jest taki pojemnik, tym szybciej uleci z niego gorąca temperatura. Z tego względu dobrym pomysłem jest ustalenie regularnych przerw na posiłki w miejscach osłoniętych od nadmiernego wiatru i zimna.