bydło
Kategorie:

Jakie bydło mięsne warto hodować?

Avatar
Opublikowane przez dev5e2

Hodowla bydła mięsnego w naszym kraju w dużej mierze opiera się na krzyżówkach bydła wieloużytkowego. Polska nie jest jednak jedynym krajem, w którym stosuje się taką politykę uprawy żywca wołowego. Zdecydowana większość światowych ras charakteryzuje się kombinowanym sposobem użytkowania. Oznacza to, że bydło może do pewnego czasu produkować mleko, a następnie zostać wykorzystane w przetwórstwie mięsnym. W Polsce występuje około 15 ras typowo mięsnych. Stada bydła o czystym rodowodzie każdego roku poddawane są drobiazgowej ocenie. Zdecydowanie najliczniejsze stada składają się z bydła rasy Limousine. Nie jest to jednak jedyna propozycja dla osób zainteresowanych hodowlą bydła na większą skalę. Jakie są rasy bydła mięsnego i które z nich warto hodować?

Podział ras bydła ze względu na kaliber i pochodzenie

Bydło brytyjskie małe

Brytyjskie rasy bydła charakteryzują się stosunkowo niewielkimi rozmiarami. Co więcej, rasy wyspiarskie są wyjątkowo odporne na trudne warunki atmosferyczne i świetnie radzą sobie w wymagającym terenie. Ich wyjątkowa wytrzymałość przekłada się na mocne zdrowie. Samice ras brytyjskich odznaczają się silnym instynktem macierzyńskim, a cielenie się przychodzi im z dużą łatwością. Z uwagi na odporność na choroby i trudne warunki atmosferyczne, wyspiarskie bydło nadaje się do całorocznego utrzymaniu na pastwisku, nawet w czasie ostrego mrozu i wiatru. Łatwość w utrzymaniu, odporność i stosunkowo niewielkie gabaryty sprawiają, że rasy brytyjskie są idealnym wyborem dla początkującego hodowcy. Wśród najpopularniejszych wyspiarskich ras możemy wyróżnić Welsh Black, Highland, Hereford oraz Aberdeen Angus.

Duże rasy kontynentalne

Rasy francuskie i włoskie charakteryzują się dużym kalibrem, masą ciała i niezwykle mocnym umięśnieniem. W przeszłości bydło kontynentalne było wykorzystywane jako siła pociągowa. Ze względu na gabaryty i wybitne umięśnienie rasy te przystosowane są do przyjmowania obfitego żywienia. Wśród ras kontynentalnych możemy wyróżnić powszechnie znaną Limousine, Charolaise czy Piemontese. Dużym uznaniem cieszy się także rasa Salers, która dostarcza charakterystycznego marmurkowego mięsa.

Rasy amerykańskie

Zdecydowana większość ras z Ameryki Południowej wywodzi się od zwierząt sprowadzanych z Europy. Europejskie bydło zostało sprowadzone na tereny Stanów Zjednoczonych i Kanady, a następne poddane ścisłej selekcji, której celem było przystosowanie zwierząt do lokalnych warunków. Oznacza to, że amerykańskie bydło może być utrzymywane zarówno w warunkach ekstensywnego, jak i obfitego żywienia. Wśród ras zza oceanu znajdują się  Simentaler, Angus, Red Angus, Salers czy Hereford. 

Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze bydła mięsnego?

Wybór bydła mięsnego powinien być dogłębnie przemyślany. Ważne są nie tylko ceny bydła, ale także sposób prowadzenia stada. Przede wszystkim należy z dystansem ocenić swoje umiejętności, wiedzę i możliwości jako hodowcy. Inną ważną kwestią jest oczywiście dostosowanie rasy do lokalnych warunków terenowych i atmosferycznych. Do głównych zadań hodowcy należy zatem taki wybór rasy, aby jej system produkcji był możliwie najbardziej efektywny. Ogromne znaczenie ma w tym przypadku sposób żywienia poszczególnych ras. Początkujący hodowca, który nie posiada dostatecznej wiedzy na temat żywienia bydła i warunków, w jakich należy przechowywać zwierzęta, powinien pozostawać w stałej współpracy z doświadczonym zootechnikiem. 

O czym należy pamiętać decydując się na hodowlę bydła mięsnego?

Osoby, które zastanawiają się nad tym, jakie bydło mięsne hodować, powinny w pierwszej kolejności uświadomić sobie, z czym wiąże się taka praca. Hodowla bydła mięsnego to wybitnie dochodowa, aczkolwiek bardzo wymagająca praca. Warto pamiętać, że w tej pracy ważny nie tylko zysk, ale przede wszystkim dobrostan zwierząt. Wedle europejskich standardów, bydło mięsne powinno żyć w godnych warunkach, a jego transport do rzeźni powinien odbywać się z możliwie najbardziej humanitarny sposób. Początkujący hodowcy muszą zdawać sobie sprawę z tego, że ich praca polega na hodowli żywych istot, które wymagają określonego traktowania. Należy też pamiętać o tym, że prowadząc hodowlę bydła mięsnego, należy pozostawać w stałej współpracy w lekarzem weterynarii, który bada stan poszczególnych zwierząt i zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób w stadzie.